Джанки

Джанката се предпочита поради далеч по- малката и взискателност от сливата и ежегодното й плододаване. По съдържание на хранителни вещества и соли не отстъпва на сливата. Плодовете и са подходящи за прясна консумация и особено за преработка в компоти, нектари, конфитюри, мармелади, пестил, ракия и др.

Високото съдържание на пектин допринася за доброто желиране и запазване на преработените плодови продукта. Своеобразното съчетание на захарите, киселините, пектиновите вещества, минералните соли и витамините не само придават пикантен вкус на плодовете, но спомагат за по- доброто усвояване на други храни, поемани от човешкия организъм. Пестилът (лавашът) съдържа голямо количество витамин С, запазва се добре през зимата и се използва за лечение на скорбут и пр.

От плододаващи дървета може да се получат по 100 — 200 до 300 — 500кг.

Бнологични и ботанически особености

Джанката е представена с изключително голямо разнообразие от форми, конто се различават по външен вид, химичен състав, технологични качества на плодовете, растежни особеиости на дърветата и др. Израства бързо в ранна възраст и встъпва рано в плододаване. Джанката, общо взето, е студоустойчиво растение. При затопляне в края на зимата и началото на пролетта обаче се възбужда бързо към растеж и цъфтеж, поради което става чувствителна към повратните мразове. Тези студове засягат предимно плодните пъпки, цветовете и младите завръзи.

Джанката се отличава с добра сухоустойчивост. Изискванията и към почвата не са големи. Успешно се отглежда на различии почви, но реагира неблагоприятно на почви със силно сбит, уплътнен и глинясал илувиален слой. Страда от хлороза, когато почвата съдържа по-големи количества вар.

Сортове

Въпреки че джанката е представена с голямо разнообразие, в практиката са разпространени ограничен брой сортове: Ранна жълта афъзка, Червена афъзка, Жълта афъзка, Енибаканка, Банарка и др. Напоследък голям интерес предизвика един нов сорт — Калипетровската червена афъзка, която се отличава с голяма родовитост, ранно встъпване в плододаване, едри и красиви плодове и съвсем дребна костилка.

Отглеждане

В личните стопанства би могло да се застъпват повече сортове с различен срок на зреене с оглед на по- продължителното самозадоволяване със свежи плодове. Добре е да се засаждат дървета от няколко сорта.
При повече сортове се осигуряват по- добро опрашване и оплождане. Специално внимание заслужава Червената Карловска афъзка, която изисква чуждо опрашване. Дърветата от този сорт и сорт Банарка са частично самостерилни, а Жълтата и Синята афъзка са самооплождащи се.

Растенията се засаждат на разстояние 6×4 — 5м. Разстоянието може да се намали или увеличи в зависимост от сорта, почвените условия и начина на отглеждане. Осигуряването на една поливка две – три седмици преди зреенето на плодовете се отплаща много добре.

Джанката не се напада от болести и неприятели като сливата и растителната защита може да се ограничи до минимум. Трябва да се обърне внимание върху опазването на плодовете от кафявото гниене и на младите растения от листни въшки.