Дюли

Дюлевите плодове имат силен н приятен аромат и ценни хранителни съставки. Голямото съдържание на пектин, съчетано със съдържанието на танин, има едновременно противовъзпалително и затягащо действие. Особено ценен е пектинът, който се явява като своего рода „метла“, с която се измитат болестотворните микроорганизми и отпадъчните продукти от червата на човека.


Плодовете се използват и за прясна консумация, но основно за преработка в компоти, нектари, сладка, конфитюри и др. Семената и плодовото месо се използуват като чай срещу простудни заболявания, очни заболявания и възпаление на кожата. Дюлевият сок и компотът са подходяща храна и лекарство при заболяване на храносмилателната система. От 1 дърво може да се получат 80 — 100 и дори 400кг. плодове.

Биологични и ботанически особености

Дюлята развива храст или дърво с височина от 1,5 до 8м. Встъпва рано в плододаване. Цъфти късно, поради което се приема, че не е застрашена от късни пролетни студове. Всъщност, когато са се разпукнали, плодните пъпки се повреждат при —2°С. Топлината е решаващ фактор за по- широкото разпространение на дюлята. Температура —23,—25°С повреждат плодните пъпки и по- слабите застарели клончета и клонки през дълбокия покой. При —27°С загиват цели дървета.

Плодовете нарастват интензивно и узряват късно, за което е необходима продължителна и топла есен. Затова във високите места дюлевите плодове не могат да узреят.

Дюлята вирее на най- разнообразни почви, но не понася съдържащите вар почви, на които страда от хлороза и рано загива. Оптимална влажност около 70% от ППВ е необходима през целия вегетационен период и особено по време на интензивното нарастване на плодовете през на август и септември.

Сортове

Дюлята е представена с ограничен брой сортове Португа Триумф, Чешка, Пл джишка, Лесковацка и др. У нас широко е застъпена Португалската дюля. Поради голямата и чувствителност на болестта горчиви ядки по плодовете разпространението и се ограничава,а се увеличава отглеждането на нашите сортове Триумф, Асеница и Хемус.

Отглеждане

Дюлята е подходяща за личните стопанства. Сортовете се присаждат върху вегетативни дюлеви подложки. Използват се за засаждане едногодишни дръвчета някои сортове проявяват самостоятелност или частична самостоятелност, поради което е необходимо да се застъпват и сортове добри опрашители. Агротехниката е като при ябълката като се обръща внимание на поливането през август и септември. Напада се от болестта загиване на завръзите, която може да провали изцяло реколтата. Напада се още от меко гниене и горчиви ядки по плодовете. При закъсняване на беритбата по- рано и в по- голям размер се появят горчите ядки по плодовете.