Сини сливи

В миналото са отглеждани главно сортове за сушене и за ракия, макар че сливовите плодове се използуват с успех и за приготвяне на компоти, конфитюри, желета и др. Търсенето на пресни сливови плодове и техните производи за домашни нужди и за износ непрекъснато нараства, при което приносът на личните стопанства е от значение.

Биологнчни и ботанически особености

Повечето от сортовете на домашната слива (Кюстендилска синя слива и др.) се отличават с добра растежна сила. Цъфти преди разлнстването. Сортовете се различават по срок на цъфтеж, узряване на плодовете и време на встъпване в плододаване. Обикновено сливовите сортове встъпват в плододаване рано и от тях се получават рано големи добиви.

Сливата се развива най- добре при немного сурова зима и немного горещо лято. У нас страда по- често от повратни студове в края на зимата и началото на пролетта. В личните стопанства обикновено по- добре са защитени от прякото влияние на студените въздушни течения. Някои сортове имат големи изисквания към почвената и въздушната влажност. Най- чувствителна на суша е около 20 дни след прецъфтяването, когато се формира костилката. Суховей може да предизвика масово окапване на завръзи, големи колкото лешник.

Сливата се развива добре върху сравнително тежки, съдържащи по-голям процент глина, с добра влагозадържаща сила почви. Присадените върху джанкова подложка се пригаждат към разнообразии почви. Не понася варовити, засолени и със силно глинясал преходен хоризонт почви, каквито се срещат често в планинските и полупланинските райони.

Сортове

Добре е да се застъпват повече сортове с различен срок на зреене, като Рут Герщетер (ранозреещ сорт), Алтанова ренглода. Зелена ренглода, Стенлей, едроплодни форми на Кюстендилска синя слива (Троянска 2 — 24, Т-23, Т-32, Дряново 6 и Д-4), Молдавска ранна, Чачанска красавица, Анна Шпет, Опал, Осоговска едра и др.

Отглеждане

Сливата се размножава главно чрез присаждане върху джанкови и други сливови подложки. Засаждат се едногодишни сливови дръвчета на разстояние 6X4 или 5X4м. При подреждането на сортовете се вземат под внимание и изискванията за взаимно опрашване и оплождане, тъй като някои сортове, като Рут Герщетер, Алтанова ренглода и др., изискват чуждо опрашване. Кюстендилската синя слива може да се отглежда и в едносортови насаждения. Големи проблеми възникват поради масовото заразяване на сливовите дървета с болестта шарка по сливата. Затова трябва да се използува само здрав, чист от вируси посадъчен материал. Големи поражения нанасят и някои други болести, срещу конто трябва да се води сериозна и системна борба — червени листни петна, ръжда, ранното и късното кафяво гниене. Сериозни вреди нанасят сли- вовата плодова оса, плодовият червей, листните и щитоносните въшки, акарите и др., за борбата с които трябва да се търсят съветите на специалистите.