Инструкция за третиране на овощна градина „Неделчев“

ПРИЛАГАНЕ НА РЕГЛАМЕНТ ЕО 834/2007 И ЕО 889/ 2008 ГОД. НА СЪВЕТА НА ЕВРОПА.

Регламентите на Съвета на Европа остро поставят въпроса за цялостно изключване употребата на пестициди при борбата с болестите и неприятелите при всички видове културни растения.

Компонентите, от растителен и минерален произход, които използваме за третиране на двата вида семкови и костилкови растения, предоставят възможности за цялостно изключване на използваните в традиционното земеделие химически препарати и пестициди защита срещу болестите и неприятелите по всички овощни видове и растения. Това е от съществено значение за поддържането на трайно биологично равновесие ,благодарение на това,че полезната фауна не се унищожава. Опазват се от отравяне: пчелите, полезните насекоми и акари,дивеча,домашните животни и човека.

Към този подход имаме натрупан значителен опит по изготвянето на настoйки, отвари и водно спиртни разтвори с изразено инсектицидно, фунгицидно и репелентно (срещу гризачи, птици и насекоми) действие в комбинации:

  • с бордолезов разтвор
  • боракс  – срещу сивото и кафяво гниене при сливите;
  • карбамид –  срещу струпясване по ябълките
  • сяра – при изготвяне на сяроварови разтвори
  • спирт
  • ябълков оцет, хлебна сода, вар, готварска сол в зависимост от нуждите

В техния състав важно място заемат растения с разнородно действие:

  1. С инсектицидно действие – за унищожаване на неприятелите по овощните видове с:настойка от скилидите на ЧЕСЪН; водно-спиртен разтвор от грудките на ДИВИЯ БОЖУР; отвара от листа на СМРАДЛИКА брани по време на цъфтежа или плододаването;отвара от надземната част ЗМИЙСКО МЛЯКО по време на цъфтежа;настойки и отвари от листа на ДОМАТИ.От използваните единствено чесъна действа смъртоносно на колорадския бръмбар. Тези растения притежават ефикасно действие срещу: листни въшки,бълхи,акари,сливовия и ябълковия плодов червей и ябълковия молец.
  2. С фунгицидно действие се използват и следните разтвори: Бордолезов разтвор по традиционно предназначение; Медно-бикарбонатен разтвор срещу сиво-кафявото гниене;Ябълков оцет с хлебна сода ; Водно-спиртен разтвор и готварска сол в случайте на невъзможност да се овладее къдравостта по прасковата.Проведените опити показаха,че освен този водно-спиртен разтвор с готварска сол, няма известен препарат,който в такава ситуация/да/ може да помогне на растенията.
    С изразено фунгицидно и инсектицидно действие се използва водно-спиртен разтвор от корени на ХРЯН–срещу брашнеста мана, гъсеници и кърлежи.
  3. С репелентно действие,т.е. отблъскващо и пропъждащо действие на неприятелите по растенията се прилага; настойка от листа на ЧЕРЕН БЪЗ срещу:листни въшки, бълхи, акари, плодов червей, молци, гъсеници, кукулязи, пеперуди и птици;
  4. С фитонцидно действие,т.е. потискащо растежа на плевелите и оздравяващо действие върху полезните растения, имащо отношение към качеството и добива от растенията се използва; настойка от листа на ЧЕРНОПЛОДНА АРОНИЯ брана през м. юни и юли , а също пъпки,цветове и кора от млади клонки;
  5. С ентобактериално действие срещу всички неприятели при необходимост се приготвя от седем билки: Черна акация, Японска софора, татул,невен,див божур, лопен и хрян. Предстои пълно изследване.
  6. Растения за листно подхранване. Постигнахме невероятен резултат с отвара от КОМУНИКА върху дини.

Консумацията на слънчево сготвени храни, екологично чисти плодове, с високо качество, са гаранция за перфектно здраве!