Мероприятия по ябълките и крушите

І. ПРЕДЦЪФТЕЖНИ ТРЕТИРАНИЯ

С тях се преследва да се предпазят ябълките и крушите от икономически най-важните болести : струпясване,брашнеста мана, както и недопускане опадване на цветовете от зарази и появата на ранно кафяво гниене.Това са най-опасните болести предизвикващи поражения и масово опадване на плодовете. Този период е съществен и с това,че с използваните средства за защита се преследва и унищожавате на зимуващите неприятели на овощните дървета, по-важни от които са:

Ябълков молец,чиито гъсеници напускат щитчетата преди цъфтежа и се вгризват в листните пъпки;Зелената ябълкова листна въшка,която излюпва яйцата си преди цъфтежа; Бялата овощна пеперуда, чиито гъсеници се предвижват към набъбналите пъпки преди цъфтежа; Плодовата корогризачка,чито гъсеници нападат пъпките и се хранят с тях преди цъфтежа;Малката зимна педомерка, която уврежда пъпките преди цъфтежа; Ябълковият златист хоботник,чиито бръмбари нанасят пораженията преди цъфтежа в края на м. март,началото на м.април. Прогнозно периода обхваща две пръскания:
  1. Набъбване на пъпките От 25 до 31 март с 1% бордолезов разтвор
  2. Във фенофаза „ зелени върхове ” до „червени пъпки” от 13 до 17 април: с 1%меден бикарбонатен разтвор плюс 1%хрянова тинкктура и 2%чеснов извлек.

II. ЦЪФТЕЖНО ТРЕТИРНЕ

При него продължава защитата освен срещу брашнестата мана и струпясването, и срещу повреждане на цветовете от неприятели като: ябълковия цветопробивач /преди снасяне на яйцата/, Махнатия бръмбар,обикновенния майски бръмбар и т.н.
Извършва се във фенофаза от „бутонизация” до „ Краен цъфтеж „/около 80%/ Прогнозно обхваща периода около 26-30 април:1%хрянова тинктура и 2%чеснов извлек.

ІІІ. СЛЕДЦЪФТЕЖНИ ТРЕТИРАНИЯ

Цъфтежните третирания, който по същество са първите вегетационни третирания при овощните видове, имат изключително запазващ характер. Главната цел която се преследва е да не се позволи масово развитие на врeдители, заболявания, заразявания,яйцеснасяне, излюпвания и намножаване на различни неприятели по овощните видове!Този период е най-дълъг и приключва в средата на м.август.
Задължително условие е ако се пропусне третиране в предходна фаза, тя да бъде извършена през следващата фаза или месец!
Важността произтича от това, че през вегетационния период освен опазване на ябълките и крушите от струпясване, брашнеста мана, ранно кафяво гниене и поколения от изброените неприятели следват поколения от нови такива!
През м. май по ябълките се появява: Червен овощен акар, ябълковия плодов червей,миниращи молци,листозавивачки,гъботворка и т.н.
Около м. юни се появява Бялата американска пеперуда, която атакува всички овощни видове.Много опасна и нанася огромни вреди!Освен това през м. юни ябълките се атакуват от второто поколение на ябълковия плодов червей, втората половина на юни се появява миризливия дървояд, червеният овощен акар,зелената ябълкова листна въшка и т.н.

Температурите значително се повишават!
Ако през м.юли се установи трайно сухо време при успешно проведени растителнозащитни мероприятия се прекратява третирането за брашнеста мана и струпясване. Продължават третиранията срещу третото поколение на ябълковия плодов червей и появата на нови вредители:Дървеници и плодовата корогризачка, която нанася големи поражения и предоставя възможност за атакуване на плодовете от мравки, оси и локални нагнивания по плодовете.

През м.август най-опасни остават: плодовите червей,плодовите корогризачки,птиците и осите. ПЪРВО СЛЕД ЦЪФТЕЖНО ТРЕТИРАНЕ се извършва от 15-18май във фенофаза „ оформяне на плодовете” :1%хрянова тинктура;2%чеснов извлек; 1%бикорбонатен разтвор на ябълков оцет плюс репелентен разтвор от черен бъз.
ВТОРО ТРЕТИРАНЕ: От 1-4юни във фенофаза „лешник”:1%хрянова тинктура,2%чеснов извлек
ТРЕТО ТРЕТИРАНЕ: От 27-30 юни във фенофаза”орех”: 1%хрянова тинктура,2%чеснов извлек плюс репелентен разтвор от смрадлика.
ЧЕТВЪРТО ТРЕТИРАНЕ: От 15-18юли:2%чеснов извлек и бикарбонатен разтвор на ябълков оцет.
ІV./СЛЕДВАТ ДВЕ ТРЕТИРАНИЯ СРЕЩУ КЪСНОТО КАФЯВО ГНИЕНЕ ПРЕДИ БЕРИДБА И В УСЛОВИЯТА НА СЪХРАНЕНИЕТО НА ЯБЪЛКИТЕ И КРУШИТЕ
Целта е да се опазят плодовете от късно кафяво гниене преди беридбата и тяхното съхранение.
ПЪРВОТО ТРЕТИРАНЕ е след 14-20август с 2%чеснов извлек и 1%меден бикарбонатен разтвор.
ВТОРОТО ТРЕТИРАНЕ е около средата на м.септември със същите препарати и дози 2%чеснов извлек и 1%меден бикарбонатан разтвор.
Към края на м.септември започват беридбите на ябълките и крушите,което продължава до края на м.октомври.